REZEKI DI AIDILFITRI
Assalamualaikum...
Alhamdulillah syukur kita di beri peluang lagi hari ini berada di bumi Allah SWT agar diberi ruang lagi untuk berubah ke arah kebaikan mudah-mudahan.
Lama juga tidak ku jenguk ruangan blogku ini, masa agak tidak mengizinkan akibat kesibukan, tambahan pula bulan ramadan yang lepas, kemudian disambut pula aidilfitri. Banyak masa ana habiskan bersama keluarga tersayang di samping sedikit tempahan yang diterima..
antara biskut yang ana ambil tempahan:
Alhamdulillah rezeki Allah SWT untuk hambanya... syukur sebab ana dapat memuaskan hati pelanggan ana.
Tahun ni kalau semua nak tahu percubaan kedua ana buat untuk dijadikan juadah aidilfitri, pada pertama kali agak tidak berjaya dan yang kedua ni alhamdulillah menjadi.Dulu masa ana kecil selalu mencari menu ni bila ke rumah atuk saudara sebab susah nak jumpa, kebiasaannya rumah orang yang lebih tua je ada menu ini. Ana rasa nak berkongsilah dengan kengkawan semua, jom kita semak resepi ini. Mana tahu anda ingin mencubanya...
AGAR-AGAR KERING
Bahan-bahannya....
Alhamdulillah syukur kita di beri peluang lagi hari ini berada di bumi Allah SWT agar diberi ruang lagi untuk berubah ke arah kebaikan mudah-mudahan.
Lama juga tidak ku jenguk ruangan blogku ini, masa agak tidak mengizinkan akibat kesibukan, tambahan pula bulan ramadan yang lepas, kemudian disambut pula aidilfitri. Banyak masa ana habiskan bersama keluarga tersayang di samping sedikit tempahan yang diterima..
antara biskut yang ana ambil tempahan:
Alhamdulillah rezeki Allah SWT untuk hambanya... syukur sebab ana dapat memuaskan hati pelanggan ana.
Tahun ni kalau semua nak tahu percubaan kedua ana buat untuk dijadikan juadah aidilfitri, pada pertama kali agak tidak berjaya dan yang kedua ni alhamdulillah menjadi.Dulu masa ana kecil selalu mencari menu ni bila ke rumah atuk saudara sebab susah nak jumpa, kebiasaannya rumah orang yang lebih tua je ada menu ini. Ana rasa nak berkongsilah dengan kengkawan semua, jom kita semak resepi ini. Mana tahu anda ingin mencubanya...
AGAR-AGAR KERING
- 60gm agar-agar bertali (30gm satu pek)
- 1300ml air
- 150gm gula batu
- 1200gm gula pasir
- pewarna makanan pilihan anda (kesukaan anda)
Cara-caranya:-
- Basuh dahulu agar-agar dan rendam sebentar sehingga lembut. Tapis dan buang airnya.
- Masukkan air dalam periuk dan masukkan agar-agar. Masak sehingga agar-agar hancur dan sebati. Pastikan agar-agar benar-benar hancur.
- Masukkan gula batu dan gula. Kacau rata
- Masak sehingga gula batu hancur. Kalau boleh pecahkan gula batu menjadi kecil-kecil.
- Angkat dan bahagiakan mengikut warna pilihan anda
- Sejuk dan dan biarkan ia keras baru potong ikut bentuk pilihan anda. Anda boleh guna acuan untuk mendapatkan bentuk2 yang menarik.
- Jemur ditempat yang panas sehingga ia benar-benar kering dan bergula. Balik-balik sentiasa supaya ia kering sekata.
- Apabila cukup kering simpan dalam bekas kedap udara.
Comments
Post a Comment