AYAM PERAP BBQ

Assalamualaikum

Selamat pagi semua, syukur alhamdulillah
di harap semua sihat hendaknya,
lama juga tak ber blog, terasa kembali rindu nak menulis
hari ni akak nak syer sikit dengan kengkawan semua
jom kita kongsi sama2
moga menfaat buat semua

AYAM PERAP BBQ

Bahan-bahan:
1 labu bawang besar*
10 ulas bawang besar*
5 ulas bawang besar*
1 inci halia*
1/2  inci lengkuas*
2 batang serai*
1 botol sos BBQ (mana2 brand pun ok)

3 sudu besar madu
1 sudu besar serbuk cili
3 sudu besar mentega/majerin or minyak
1/2 cawan kicap manis abc (jgn letak semua, masuk sikit2 takut nanti ayam korang jadi negro)
2 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk lada hitam
garam
secukup rasa

Caranya:
1. Kisar semua bahan bertanda*
2. Gaul rata bahan kisar dan semua bahan lain
3. Tuangkan ke atas ayam dan gaul sebati. Perap 3 jam, kalau buat malam, esok pagi dah boleh BBQ,
    kalau buat tengahari, malam dah boleh BBQ
Note: BBQ lebih sedap diperap lama. Mula2 perap sekurang-kurangnya 3 jam dalam suhu bilik, lepas tu masukkan dalam peti sejuk. Pada hari yang nak masak nanti baru keluarkan dan biarkan ais cair dulu.

SELAMAT BER BBQ

Image result for ayam bbq

Comments

Popular posts from this blog

KEK OREN CHEESE MOIST

RAJA DURIAN KEMBALI LAGI...DURIAN OH DURIAN

HUJAN RAHMAT