RAJA DURIAN KEMBALI LAGI...DURIAN OH DURIAN

Assalamualaikum...
Jom kita makan durian... meriah betul sejak kebelakangan ini di sebelah utara tanahair, durian bersepah2 di sana sini... satu longgok (5 - 6  biji) Rm 4.00 la, 1 Beg plastik hitam RM10.00 la, sampai ada rm0.60kg  lelong lelong... jom kita makan durian...




pada penggemar raja buah ni...apa tunggu lagi? jom makan ramai-ramai. selain dimakan begitu saja boleh dimakan dengan pulut dan sekarang tengah glamor dengan 'durian crape', Apa kata jom kita sama-sama try  buat durian crape...
Resepi durian crape ni zana dapat dari blog kak ita  masam manis , terima kasih kak ita sebab kongsi resepi ni pada semua penggemar durian crape...




DURIAN CREPE 

  • 250 gm tepung gandum
  • 3 biji telur
  • 500 ml santan
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh pandan emulco
  • 1 sudu teh pewarna hijau 

  • Satukan semua bahan di atas di dalam bekas
  • Masukkan dalam blender dan kisar
  • Kemudian tapis

atau

CREPE

  • 40 gm tepung gandum
  • 40 gm tepung ubi
  • 20 gm tepung jagung
  • 20 gm tepung Hoen Kwe ~  boleh gantikan dengan tepung kastard
  • 1 biji telur saiz A
  • 1 sudu besar minyak Mazolla ~ boleh gunakan butter yang dicairkan atau minyak masak
  • 130 ml susu segar
  • 50 ml air ~ kalau pekat tambah lagi sikit
  • Secubit garam
  • 1 sudu besar gula halus
  • Pewarna kuning
  • Perasa durian / durian paste 

  • Dalam satu bekas, satukan semua tepung kemudian ayak
  • Kemudian campurkan semua bahan lain dan kacau rata
  • Kepekatan adunan hendaklah tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair
  • Jika pekat tambahkan sedikit lagi air.
  • Kemudian di tapis
  • Sediakan kuali leper untuk membuat crepe yang tidak melekat
  • Panaskan hingga kuali benar-benar panas
  • Oleskan sedikit minyak pada kuali
  • Kemudian kecilkan api
  • Tuangkan satu senduk kecil ke dalam kuali dan masaklah adunan tadi hingga menjadi crepe
  • Adunan tak perlu di balikkan
  • Bila permukaan atasnya dah kering terus angkat
  • Buat sehingga habis
  • Biarkan sejuk.


DURIAN FILLING

  • 1 cawan Non dairy Whipping Cream
  • Isi durian secukupnya 
  • Pukul Whipping Cream dalam mixer hingga kental
  • Pisahkan isi durian dari bijinya. Lumatkan sedikit


atau boleh juga nak letak filling ni:

CREAM CUSTARD FILLING

  • 1/2 cawan tepung gandum ~ 85 gm
  • 1 1/2 sudu makan tepung kastard atau tepung jagung
  • 1/2 cawan gula ~  tambah lagi anggaran 2 sudu besar
  • 4 biji kuning telur
  • 3 cawan susu ~ boleh guna susu segar atau susu cair
  • 30 gm butter
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • Secubit garam
  • Non Dairy Whipping Cream secukupnya.

  • Ayakkan tepung terlebih dahulu
  • Satukan tepung dan gula dalam satu bekas
  • Masukkan 4 biji kuning telur dan 1 cawan susu. 
  •  Kacau hingga adunan sebati
  • Masukkan semua baki susu, secubit garam dan esen vanilla Kacau rata
  • Panaskan atas dapur dengan api sederhana hingga adunan pekat.
  • Sentiasa kacau supaya adunan tidak hangit dan berkerak di dasar.
  • Bila ia dah masak segera tutup api
  • Tambahkan butter dan kacau hingga adunan menjadi licin dan berkilat
  • Biarkan ia sejuk. Boleh di simpan dalam peti ais 

  • Ambil 1 cawan Non Dairy Whipping Cream, pukul hingga kental
  • Kemudian campurkan ke dalam Cream kastard kita tadi.
  • Kaup balik hingga adunan sebati
  • Jika adunan berketul, masukkan dalam mixer dan pukul sekejap 
  • agak nampak kental dan sebati. stop


 CARA PENYEDIAAN

  •  Letakkan sekeping crepe
  • Letakkan krim kastard atau whipping cream di atasnya
  • Kemudian letakkan isi durian
  • Tutup kembali dengan krim kastard atau whipping cream
  • Lipat seperti kita melipat sampul surat
  • Buat sehingga habis
  • Simpan dalam peti ais dan sangat enak di makan dingin   


selamat mencuba dan menjamu selera...yum yum yummmm
















Comments

  1. renyah nyer la nak wat durian crepe..kalo mcm nie nak tempah jer la

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

KEK OREN CHEESE MOIST

HUJAN RAHMAT