PUDING....UNTUK DESSERT...
kita sejukkan tekak dengan yang lembut-lembut.. yum yum yummm
ready untuk kenduri dekat opis saya... resepi yang sama je.. cuma colour je yang berbeza.. heeeee
jom sama2 kita buat :
PUDING PELANGI/ PUDING ROTI MARBLE
ready untuk kenduri dekat opis saya... resepi yang sama je.. cuma colour je yang berbeza.. heeeee
jom sama2 kita buat :
PUDING PELANGI/ PUDING ROTI MARBLE
Bahan A
10 gm serbuk agar-agar
1 Liter air
1 cawan gula (boleh kurangkan jika suka)
Bahan B
7 keping roti [buangkan kulit dan koyakkan kecil]
1 tin susu cair / susu segar
1 cawan air
1 s/k esen vanilla
1 biji telur ayam
Bahan C
3 s/b tepung kastad + 5 s/b air
2 s/b serbuk koko ]
2 s/b air ] bancuh
Cara
1. Masukkan Bahan A dalam periuk dan masakkan sehingga mendidih.
2. Blend halus Bahan B.
3. Bancuhkan tepung kastad (Bahan C) dan masukkan dalam Bahan B
4. Masukkan Bahan B dalam periuk Bahan A dan masakkan sehingga mendidih [nampak blup..blup gitu].
10 gm serbuk agar-agar
1 Liter air
1 cawan gula (boleh kurangkan jika suka)
Bahan B
7 keping roti [buangkan kulit dan koyakkan kecil]
1 tin susu cair / susu segar
1 cawan air
1 s/k esen vanilla
1 biji telur ayam
Bahan C
3 s/b tepung kastad + 5 s/b air
2 s/b serbuk koko ]
2 s/b air ] bancuh
Cara
1. Masukkan Bahan A dalam periuk dan masakkan sehingga mendidih.
2. Blend halus Bahan B.
3. Bancuhkan tepung kastad (Bahan C) dan masukkan dalam Bahan B
4. Masukkan Bahan B dalam periuk Bahan A dan masakkan sehingga mendidih [nampak blup..blup gitu].
5. Tutup api dan bahagikan adunan pada 2 bahagian.@ berapa bahagian yg anda inginkan.
6. Masukkan larutan koko dalam 1 bahagian dan pewarna pada bahagian yang lain dan 1 bahagian warna asal.
6. Masukkan larutan koko dalam 1 bahagian dan pewarna pada bahagian yang lain dan 1 bahagian warna asal.
7. Sediakan loyang dan tuangkan adunan plain dan coklat berselang seli dengan warna lain
jika suka mengikut
beberapa lapisan yg disukai. Sejukkan.
9. Hidangkan puding sesudah sejuk.
Comments
Post a Comment